Z warzyw można przygotować różne posiłki. W codziennej diecie nie powinno zabraknąć polskich warzyw, które zawierają wiele cennych składników odżywczych wzmacniających odporność organizmu. Dużą dawkę wartości odżywczych można dostarczyć, spożywając suszone warzywa. Do czego można ich używać?
Suszarnia warzyw
Warzywa, aby zachowały cenne składniki odżywcze, muszą być suszone w odpowiednich warunkach. Przede wszystkim suszarnia warzyw musi być miejscem z odpowiednią temperaturą. Zbyt wysoka spowoduje utratę witamin i aromatu. Za niska doprowadzi do długiego suszenia, a w konsekwencji do utraty walorów smakowych.
Warzywa suszone w optymalnych warunkach zachowują bardzo wiele substancji odżywczych, dzięki czemu są zdrowe i smaczne. Można je z powodzeniem używać do przygotowywania najróżniejszych zbilansowanych posiłków. Najlepiej zdecydować się na warzywa pochodzące od polskich rolników, do których uprawy nie używa się pestycydów i sztucznych nawozów.
Na co zwrócić uwagę wybierając suszone warzywa?
Suszone warzywa cieszą się coraz większą popularnością, z tego względu na półkach sklepowych można znaleźć różne marki oraz produkty jedno- i wieloskładnikowe. Najlepiej jest postawić na sprawdzonych producentów, oferujących wysokiej jakości produkty bez sztucznych dodatków.
Suszone warzywa powinny zawierać w składzie jedynie naturalne składniki. Nie powinno być wzmacniaczy smaku, sztucznych aromatów czy barwników. Im mniejszy skład, tym produkt będzie smaczniejszy i zdrowszy.
Do czego można używać suszonych warzyw?
Warzywa suszone nadają się do dań przygotowywanych przez miłośników mięsnych i jarskich posiłków. Można z nich przygotować smaczny wywar do zupy lub sosu. Suszone warzywa są także doskonałą przyprawą. Zamiast sztucznych wzmacniaczy smaku lepiej jest dodać suszoną mieszankę warzyw, która doda aromatu każdej potrawie.
Warzywa w postaci suszonej są doskonałą alternatywą dla mrożonek. Nadają się do farszu do pierogów, krokietów czy naleśników. Suszoną cebulę można dodawać do sosów czy do tłuczonych ziemniaków. Pietruszka czy koperek nadają się do posypania sałatki czy kanapek. Suszoną pietruszkę korzenną, seler, marchew czy pora można dodać do zupy zamiast włoszczyzny.