Skip to content Skip to footer

Wybór lodówki gastronomicznej – o czym pamiętać?

Wybór sprawdzonej lodówki gastronomicznej powinien zostać poprzedzony dokładną analizą potrzeb lokalu – podczas zakupu urządzeń chłodniczych dla gastronomii warto wziąć pod uwagę między innymi specyfikę oraz wielkość restauracji.

Wybór lodówki gastronomicznej o czym pamiętać?

Wybór lodówki dla gastronomii może okazać się dość sporym wyzwaniem – podczas zakupów warto wziąć pod uwagę między innymi kwestie takie jak pojemność czy klasa energetyczna sprzętu. Nie można zapominać o tym, że lodówka gastronomiczna powinna umożliwiać swobodne i higieniczne przechowywanie dużych ilości jedzenia, dodatkowo sprzęt tego typu musi cechować się także wysokim poziomem wydajności energetycznej.

Podczas wyboru lodówki gastronomicznej warto zwrócić uwagę na to, czy dany sprzęt posiada dodatkowe funkcje takie jak technologia No Frost czy opcja szybkiego chłodzenia – warto pamiętać o tym, że nowoczesne rozwiązania pomogą w przedłużeniu świeżości jedzenia, przyczyniając się tym samym do usprawnienia pracy restauracji.

Lodówki gastronomiczne z technologią No Frost

Urządzenia chłodzące wyposażone w nowoczesną technologię No Frost to rozwiązanie, na które decyduje się coraz większa liczba restauratorów – nie można zapominać o tym, że sprzęt tego typu jest łatwy w utrzymaniu i eksploatacji, lodówki korzystające z technologii No Frost charakteryzują się także niskim poziomem awaryjności.

Technologia No Frost zapobiega osadzaniu się szronu i lodu zarówno na produktach spożywczych, jak i na ścianach i półkach samego urządzenia – warto zaznaczyć, że w lodówkach wyposażonych w system No Frost wilgoć odprowadzana jest bezpośrednio na zewnątrz.

Półki ze szkła i alarm – czyli co jeszcze powinno znaleźć się w lodówce

W lodówce dostosowanej do potrzeb gastronomii nie powinno zabraknąć wytrzymałych i pojemnych półek – ze względu na duże ilości przechowanej żywności półki stanowiące wyposażenie gastronomicznego sprzętu chłodzącego powinny zostać wykonane z trwałego i łatwego w utrzymaniu materiału. W przypadku lodówek gastronomicznych doskonale sprawdzą się między innymi półki wykonane z nierdzewnego metalu lub odpornego i wytrzymałego szkła.

Lodówka gastronomiczna powinna zostać zaopatrzona także w system ułatwiający zamykanie oraz alarm informujący o otwartych drzwiczkach.