Skip to content Skip to footer

Syropy owocowe – zdrowy dodatek w kuchni

Malinowy, pomarańczowy czy pigwowy syrop owocowy to wspaniały dodatek, który sprawdzi się nie tylko jako napój. Syropy owocowe mają wiele zastosowań, trzeba tylko uruchomić wyobraźnię. Jak wykorzystać syrop i dlaczego powinien być w każdej kuchni?

Do deserów

Syropy owocowe producent poleca do deserów. Jest to prosty i skuteczny sposób, by podkreślić smak każdego deseru.

Lody z syropem malinowym. Ciasto z syropem pomarańczowym czy naleśniki, na których pięknie połyskuje syrop z pigwy to prawdziwa uczta dla zmysłów. Oczywiście budyń również będzie dużo smaczniejszy, gdy polejemy go ulubionym syropem.

Dodatek do napoju

Syropy owocowe producent poleca łączyć z zimną wodą. Można je również zalać ciepłą wodą, ale należy unikać łączenia z wodą gorącą, która może wpłynąć na utratę wartości odżywczych przez syrop.

Rzadko kiedy dzieci chcąc pić czystą wodę. Najchętniej piją napoje gazowane, które mają bardzo dużo cukru. Syrop owocowy producent poleca, by zaproponować maluchom. Jest to zdrowy zamiennik dla napoi gazowanych. Syropy są smaczne i słodkie, dlatego dzieci chętnie je piją. Różnorodność smaków pozwoli bez problemu znaleźć smak, który będzie idealny dla naszego malucha.

Warto pamiętać, że syropy owocowe są świetnym dodatkiem do herbat. Syrop z pigwy jest bogaty w witaminę C. Syrop z czarnego bzu jest doskonały na przeziębienie, wzmacnia układ odpornościowy i działa napotnie. Syrop malinowy, dzięki olejkom eterycznym oraz kwasowi salicylowemu obniża gorączkę i przynosi ulgę w czasie infekcji.

Do mięsa

Syropy owocowe producent poleca również do dań głównych. Kto powiedział, że mięso należy przyrządzać zgodnie z tradycyjnymi przepisami? Warto czasami dać ponieść się fantazji i przygotować kotlety schabowe w sosie z malin czy pulpety z mięsa mielonego w sosie śliwkowym.

Wykorzystanie syropów owocowych nie tylko podkręci smak potraw, ale również jest zdrowym sposobem na dostarczenie sobie odrobiny słodyczy. Warto wykorzystać syropy nie tylko w tradycyjnych przepisach, ale również poszukać rozwiązań, które nie są oczywiste. Dzięki temu kuchnia będzie ciekawsza i zdrowsza.