Skip to content Skip to footer

Jak przygotować napar z nasturcji?

Nasturcja jadalna znana jest każdemu, kto interesuje się alternatywnymi metodami dbania o zdrowie i urodę. Jest to roślina, która gwarantuje szeroki zakres możliwości. Nie każdy jednak jest gotowy na to, aby wprowadzić ją do codziennego jadłospisu. Rewelacyjną opcją jest przygotowanie naparu lub nalewki! Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na ten temat, to koniecznie przejdź do dalszej części artykułu.

Właściwości nasturcji jadalnej

Nasturcja właściwości sprawia, że jest to roślina ciesząca się ogromną popularnością niemal na całym świecie. Na uwagę zasługuje fakt, że zawiera ona w swoim składzie mnóstwo soli mineralnych, witamin czy olejków eterycznych. Wykazuje dobroczynne działanie na ludzki organizm. Regularnie stosowana poprawia funkcjonowanie układu immunologicznego, co zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób i nieprzyjemnych dolegliwości.

Nasturcja jadalna działa antybakteryjnie, wirusobójczo i przeciwgrzybicznie. Napar z tej rośliny może być aplikowany bezpośrednio na skórę. Jest w pełni bezpieczny dla gojących się ran czy wrzodów. Łagodzi stany zapalne oraz przyspiesza regenerację. Sprawdzi się nawet w przypadku liszajów czy opryszczki.

Przepis na nalewkę z nasturcji

Nasturcja właściwości nie zostaną utracone, jeśli nalewka zostanie przygotowana prawidłowo. Poniżej zamieszczono kilka przydatnych wskazówek, dzięki którym można uniknąć powszechnie popełnianych błędów. Do przygotowania naparu potrzeba:
– pół szklanki kwiatów/100 g zielonych nasion nasturcji,
– 400 ml wódki.

Sposób przygotowania:

1. Kwiaty lub nasiona wsypujemy do naczynia, a następnie zalewamy je wódką. Ważne, aby cała zawartość słoika została przykryta cieczą.2. Szczelnie zakręcamy słój, a następnie odkładamy go na dwa tygodnie w mocno nasłonecznione miejsce.3. Po tym czasie odkręcamy naczynie, a następnie filtrujemy płyn (np. przy użyciu czystej gazy). Odlewamy nalewkę do wyparzonych pojemników.

Stosowanie naparu z nasturcji

Napar z nasturcji jadalnej powinien być spożywany systematycznie, jednak niezbyt często. Zalecana jednorazowa dawka to 3-5 kropel. Opisywana nalewka cieszy się dużym zainteresowaniem kobiet zmagających się z bolesnymi stanem przedmiesiączkowym. W takim przypadku należy spożywać 3 krople rano, w południe i wieczorem. Kuracja powinna rozpocząć się na tydzień przed menstruację i zakończyć w pierwszym dniu krwawienia.